top of page

za 04 mei

|

Alphen aan den Rijn

Dodenherdenkings- concert met Cantabile

Requiem van John Rutter met kamerkoor Cantabile.

Dodenherdenkings-   concert met Cantabile
Dodenherdenkings-   concert met Cantabile

Tijd en locatie

04 mei 2024, 20:45 – 05 mei 2024, 21:30

Alphen aan den Rijn, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan den Rijn, Nederland

Over het evenement

Ter nagedachtenis aan zijn overleden vader componeert de Britse componist, organist en koordirigent

John Rutter zijn Requiem. Het karakter van het werk is troostend en hoopvol te noemen.

Het Alphens Kamerkoor Cantabile zal samen met een sopraansoliste, Merel van Geest, en zeven instrumentalisten o.l.v. Simon Stelling dit requiem uitvoeren. 

Het Requiem (Dodenmis) van de Engelse componist John Rutter (geboren 1945) uit 1985 is opgedragen aan de nagedachtenis van zijn vader Christopher, die het jaar daarvoor was overleden. Het is geschreven voor gemengd koor en orkest, met solo’s voor cello, hobo en sopraan. Het is geen groots opgezet requiem in de trant van Verdi, Berlioz of Mozart, maar gecomponeerd in een meer ingetogen versie. Het opent met het ‘Heer, geef hun (ziel) de eeuwige rust’ (Requiem aeternam), geheel in de traditie van de katholieke eredienst waarin voor een overledenen een mis wordt opgedragen. Rutter heeft deze traditionele mis wel als uitgangspunt genomen voor zijn compositie, maar heeft er verder een eigen invulling aan gegeven. Daarbij maakt hij gebruikt van enkele vaste stukken zoals het Sanctus en Agnus Dei, maar daaromheen heeft hij andere teksten toegevoegd. Het ‘Out of the deep’ (Psalm 130) is ontleend aan het in de Anglicaanse kerk gebruikte Book of Common Prayer (1662) evenals ‘The Lord is my sheperd’ (Psalm 23). Het stuk eindigt met het Lux aeterna, een smeekbede om de overleden dierbare eeuwige rust te geven en te verlichten met het eeuwige licht.

Een indrukwekkende compositie waarin iedereen droefheid en troost, hoop en verbondenheid zal ervaren, zeker ook op deze bijzondere dag in mei.

Praktische informatie:

Toegang: €10 per persoon

via www.ticketkantoor.nl/shop/4meiCantabile 

Verkoop aan de deur: € 12,50 per persoon

Aanvang om 20.45 uur. Aansluitend aan Dodenherdenking bij het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark in Alphen aan den Rijn.

Duur van het concert is circa 40-45 minuten.

Deel dit evenement

bottom of page