volg ons nieuws.

Stoepjesconcerten vanuit de Adventskerk

30/06/2020

Sinds eind maart, vonden elke zaterdagmiddag zogenaamde stoepjesconcerten plaats bij de Adventskerk. Muziek werd vanuit de kerk met een televisiescherm en speakers naar buiten gebracht, waar mensen wekelijks op af kwamen.

'Het is begin maart ontstaan. Dat hebben we dus elke week gedaan', zegt Jan de Kruijf, voorzitter van Stichting Vrienden van de Adventskerk, in het radioprogramma Studio Quarantaine. De concerten waren er ter bemoediging en troost tijdens de coronacrisis. Ook op de Facebookpagina van de stichting waren de concerten live te volgen.

Belangstellenden sleepten in de afgelopen weken stoeltjes, koffie en koek mee naar de voorkant van de kerk om de concerten bij te wonen. De Kruijf vertelt dat de stoepjesconcerten enthousiast zijn ontvangen. 'We hebben besloten om het stoepjesconcert erin te houden. Mogelijkerwijs over een tijdje zo eens in de veertien dagen.'

 

Vleugel in de kerk

Stadsorganist Simon Stelling zorgde in de afgelopen weken voor muziek vanaf de vleugel in de kerk. Daarbij werd hij regelmatig ondersteund door andere musici, zo werd hij tijdens het laatste stoepjesconcert op 27 juni j.l. bijgestaan door Alexander van Eerdewijk op hobo.

 

Spelen op het grote Steinmeyer-orgel zat er even niet in, dat instrument wordt op dit moment gerestaureerd. 'De restauratie ligt keurig op schema. De speeltafel wordt sinds vorige week ingeregeld, de orgelpijpen komen er ook zo langzamerhand weer in terug. Eind augustus of begin september zal het orgel weer bespeeld kunnen worden, maar dan moet organist Simon er nog voor zorgen dat het orgel weer helemaal speelklaar is', legt De Kruijf uit. 'We willen het eind oktober niet ongemerkt voorbij laten gaan dat het orgel opnieuw in bedrijf is.'

Ambassadeur van de stichting Jan Zeeman op 78-jarige leeftijd overleden

02/06/2020

Vanmorgen bereikte ons het bericht dat de heer Jan Zeeman op 78-jarige leeftijd is overleden. 

De heer Jan Zeeman was een van onze ambassadeurs van onze stichting Vrienden van de Adventskerk. Deze selecte groep ambassadeurs helpt de stichting met het uitdragen van haar boodschap, namelijk om de Adventskerk (dit oude monument en kostbaar religieus erfgoed) in stand te houden voor de Alphense samenleving.
Wij wensen zijn familie en alle dierbaren heel veel sterkte en troost toe met het verlies van de heer Jan Zeeman.

Vrienden van de Adventskerk overhandigen cheques voor restauratie Steinmeyer orgel

19/04/2020

Onlangs heeft de voorzitter van Stichting Vrienden van de Adventskerk, Jan de Kruijf, twee cheques overhandigd aan de voorzitters van zowel de Kerkenraad als het College van Kerkrentmeesters van de Adventskerk. Dit is door de coronacrises slechts ‘overdrachtelijk’ gedaan, en hiermee komt de actie officieel ten einde. De bedragen op deze cheques zijn respectievelijk 

€ 38.271,- en € 51.500,- en zijn bestemd voor de immense restauratie aan het Steinmeyer orgel in de Adventskerk.

De afgelopen maanden heeft Stichting Vrienden van de Adventskerk een grote actie opgezet om geld op te halen voor de restauratie. De actie “Vol op het orgel” heeft veel aandacht gekregen en dus meer dan € 38.000, - weten op te halen. Liefhebbers van het orgel, kerkgangers, bedrijven, charitatieve clubs, inwoners van Alphen en omstreken, maar ook ver daarbuiten hebben zeer vrijgevig gedoneerd. “Wij zijn daar erg blij mee en dankbaar voor. We hebben zelfs vanuit het buitenland aanvragen voor orgelpijpen mogen ontvangen. Dit toont aan dat we trots en zuinig moeten zijn op dit cultureel erfgoed in Alphen aan den Rijn en dat we hier met elkaar goed voor moeten zorgen, zodat we het door kunnen geven aan de generaties na ons,” zegt Jan de Kruijf.

 

Naast de eigen adoptieactie heeft de stichting ook nog eens € 51.500,- opgehaald bij verschillende regionale en nationale fondsen, zoals Fonds Alphen en omstreken, Coöperatiefonds van Rabobank Groene Hart Noord, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en meer. “Dit kunnen wij als stichting doen, omdat wij als enig doel hebben om de kerk financieel te ondersteunen tot het behouden van de Adventskerk met orgel en interieur mede ten behoeve van de Alphense samenleving in z'n volle omvang en breedte.”

 

Voorlopig duurt de restauratie van het orgel minstens 9 maanden. Pas in het najaar kunnen we weer van het orgel horen. “Dit hopen we te delen met iedereen in Alphen en omstreken én met iedereen die heeft bijgedragen aan de restauratie. 

In samenwerking met de orgelcommissie willen we in het najaar een orgelfestival weekend organiseren, met vele afwisselende activiteiten, waarbij het orgel centraal zal staan. Natuurlijk hangt dit wel af van de ontwikkelingen van de enorme coronacrises waarin we ons nu bevinden. Daarom zeg ik ook bewust dat we dit “hopen” te organiseren. 

Gelukkig hoeven we de periode van de restauratie niet helemaal zonder muziek te doen. Met een vooruitziende blik heeft de stichting destijds al een prachtige vleugel ter beschikking gesteld in de Adventskerk. Ook pianomuziek klinkt prachtig in deze kerk.” 

Edsilia Rombley en gospelkoor Elijah zorgen voor een sprankelende “Happy Evening” in de Adventskerk

15/12/2019

Afgelopen vrijdag organiseerde Stichting Vrienden van de Adventskerk de derde editie van de Gospel & Soul Night in de Adventskerk. Elijah Gospel & Soul choir trad samen met Edsilia Rombley op en kreeg het publiek op stoelen en banken.  

 

“Wat een energie kwam er los en hoe bijzonder was het om te zien hoe het publiek reageert op de muziek. Maar weinig momenten dat het publiek rustig op de stoel bleef zitten,” zegt Jan de Kruijf voorzitter van de stichting. “Prachtig toch om mensen zo blij de feestdagen in te laten gaan.” 

 

Elijah Gospel & Soul choir wist de juiste snaren te raken. Hun brede repertoire, variërend van traditionele gospelsongs en wereldberoemde soulhits tot bekende kerstliederen viel in de goede smaak. Govert van der Kolm, muzikaal leider van het koor, begeleide de nummers afwisselend op vleugel en Hammondorgel. “Het was echt een hele mooie avond in verbinding met elkaar. Liefde is liefde in welke context dan ook; dat hebben we mogen voelen met elkaar,” aldus Govert van der Kolm.

 

“Met een groep enthousiaste vrijwilligers organiseren we in de feestmaand december een gospelconcert. Dit jaar liep de kaartverkoop bij aankondiging zo hard, dat we snel uitverkocht waren. Blijkbaar weet men dat wij dit nu elk jaar doen. De wachtlijst is nog nooit zo lang geweest. Natuurlijk hebben we ook geboft dat Edsilia de laatste weken enorm veel in het nieuws is geweest,” vervolgt Jan de Kruijf. 

Uit handen van de voorzitter kreeg Edsilia voor haar gouden presentatieklus voor het Eurovision Songfestival in mei volgend jaar, na afloop op ludieke wijze een gouden microfoon uitgereikt. “Dit jaarlijkse concert is een succesformule. Wij gaan door en zijn alweer bezig met het gospelconcert in december 2020.” 

Vrienden zoeken vrienden m/v

16/07/2019

Vrienden zoeken Vrienden m/v!

 

Nadat de Vrienden van de Adventskerk 3 jaar geleden zijn gestart met het bedenken en uitvoeren van bijzondere activiteiten voor het behoud van de kerk en het orgel, heeft dit een enorme vlucht genomen. Bekende artiesten hebben inmiddels een prachtig concert gegeven in de kerk. Denk daarbij aan de Jostiband met Willeke Alberti. Een volledig uitverkochte kerk heeft deze avond kunnen genieten van een uniek optreden. Ook zijn er gospelconcerten georganiseerd met Dwight Dissels, Sharon Kips en Pearl Jozefzoon. Geen onbekenden in dit genre. Dit jaar zal Elijah Gospel & Soul choir optreden met niemand minder dan Edsilia Rombley. 

Buiten deze concerten weten bedrijven en organisaties in- en rondom Alphen aan den Rijn,  de Adventskerk inmiddels ook te vinden. Zo is de kerk bijvoorbeeld verhuurd voor een liefdadigheid diner waarbij de opbrengst van maar liefst € 4.000,- ten goede kwam aan het Steinmeyer orgel. Als stichting zijn we er trots op dat we in 3 jaar tijd een bedrag van meer dan € 60.000,- hebben weten op te halen. Maar dat kunnen we niet alleen! 

 

Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste, welwillende vrienden die ons willen helpen bij de organisatie en uitvoering van evenementen in de Adventskerk. Denk daarbij aan het schenken van koffie/thee en drankjes, kaartcontrole bij concerten, uitruimen van de kerkzaal als deze verhuurd wordt zonder stoelen, etc. Maar bovenal zoeken wij vrienden, jong én oud, die mede het gezicht willen zijn van de Adventskerk, gastvrijheid uitstralen en de mouwen willen opstropen voor het behoud van dit prachtige en bepalende gebouw in hartje centrum! 

 

Als we jouw/uw interesse hebben gewekt, kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar:

info@vriendenvandeadventskerk.info.

Vragen beantwoorden we graag. En we staan open voor nieuwe ideeën en initiatieven om de opbrengsten voor het onderhoud van het kerkgebouw te verstevigen.

Lions Mosselevent 2019 in Adventskerk groot succes

20/03/2019

Voor de 5e keer organiseerde Lions club Alphen aan den Rijn op 21 maart j.l. haar jaarlijkse mosselevent. Dit liefdadigheidsevenement brengt mensen op een bijzondere locatie samen om met elkaar mosselen te eten en geld in te zamelen voor een goed doel.

 

“Tijdens voorgaande jaren is dit mosselevent in een motorhome georganiseerd, maar ook in een opslag voor bouwmaterialen, een tuincentrum, een kinderspeelparadijs en nu in hartje centrum van Alphen aan den Rijn, namelijk de Adventskerk. De Vrienden van de Adventskerk hebben hun medewerking gegeven om op een van de oudste en markantste plekken in Alphen aan den Rijn het mosselevent te mogen organiseren,” aldus Sjaak van der Vlies van Lionsclub Alphen aan den Rijn.

 

Het goede doel deze avond was een financiële bijdrage te leveren aan de renovatie van het 100 jaar oude Steinmeyer orgel in de kerk als een van de cultuurhistorische erfgoederen in Alphen. Bij binnenkomst werden de gasten getrakteerd op bijzonder orgelspel door Simon Stelling, de stadsorganist van Alphen en tevens vaste organist in de Adventskerk. Aan prachtig gedekte tafels nam men plaats en werd men gefêteerd op een maaltijd door de keukenbrigade van Jan Oosterling en bediening door de Cascarvieten. Zij serveerden voor 300 mensen mosselen (of saté) met de nodige culinaire omlijsting.

 

De avond beleefde een hoogtepunt rondom het rad van fortuin waarmee mooie prijzen te winnen waren. De opbrengst van de lotenverkoop bracht het mooie resultaat van € 4000 op. De cheque voor de renovatie van het Steinmeyer orgel  werd nog diezelfde avond door de Lions club overhandigd aan Jan de Kruijf, voorzitter van Stichting Vrienden van de Adventskerk. Tevens is er met de totale opbrengst ook een mooi bedrag naar het Lions fonds gegaan, bedoeld voor bijdragen aan andere kleinere goede doelen. Het gospelkoor Elijah heeft de avond muzikaal afgesloten. Alle gasten gingen voldaan en enthousiast naar huis.

Dansvoorstelling op unieke locatie in Alphen

29/03/2019

Op zaterdagavond 30 maart a.s. gaat de voorstelling “ECHO” van DD Dance COMPANY in premiere. DD Dance COMPANY wordt vertegenwoordigd door Frency van Duijn en Desi van Dam en is een dansgezelschap die expliciet choreografieën maakt op bijzondere locaties.

“ECHO” wordt uitgevoerd door 10 bevlogen dansers. De voorstelling is in 11 repetities ontstaan en is dan ook niet gecreëerd binnen de veilige omgeving van een theater, maar tussen de imposante muren van de Adventskerk.

De voorstelling staat los van religieuze aspecten. “ECHO” is juist geïnspireerd door de architectuur van de kerk. De enorme open ruimte met hoge plafonds geeft de performance een buitengewone sfeer. Een voorstelling waar beweging, muziek en de architectuur van de Adventskerk samen zullen smelten tot een opmerkelijk geheel.

Naast het gebruik van instrumentale muziek van diverse artiesten, die zowel gekenmerkt worden door klassieke als experimentele klanken,  wordt er ook gebruik gemaakt van het bijzondere Steinmeyer orgel. Het orgel wordt bespeeld door stadsorganist Simon Stelling. Simon speelt muzikale improvisaties, die uitsluitend voor de voorstelling ECHO bedacht zijn.

 

"De voorstelling gaat over erkenning van het individu, het vinden van je eigen stem en het nastreven van ambities. Maar ook over een zoektocht naar een klankbord, verbinding en solidariteit. Een gevecht tussen twee impulsen,  de drang naar authenticiteit en de sociale aard van de mens. Door af te zetten van conventies, maar ook door mee te gaan met de stroming, zoeken wij naar evenwicht tussen twee extremen.", vertellen Frency en Daisy. “Je bent een componist van je eigen leven.”

 

De voorstelling is een culturele ontmoeting voor mensen met en zonder ervaring met dans. DD Dance COMPANY streeft niet enkel en alleen naar een bijzonder dansvoorstelling, maar wil bovenal het publiek een uitzonderlijke belevenis meegeven. Een buitengewone ervaring, die het publiek met een verbaasd en verbluft gevoel achterlaat. Een voorstelling die je thuis nog aan het denken zet. Wat heb ik nu eigenlijk gezien?

Black Gospelconcert trekt volle kerk; gospel is hot

06/01/2019

Stichting Vrienden van de Adventskerk verzorgde vrijdag 14 december een Black Gospelconcert met het Chosen Gospel Choir, Pearl Jozefzoon en Sharon Kips in de Adventskerk. Een bomvolle kerk genoot van een uniek en zeer geslaagd optreden als opmaat naar de feestelijke kerstdagen.

‘Wat geweldig dat dit voor het 2de jaar op rij zo succesvol is. Een uitverkochte kerk ook dit keer weer. We hadden zelfs mensen op de wachtlijst staan. Gospel is hot!’, concludeert Jan de Kruijf, voorzitter van de stichting. Het optreden van vocaliste Pearl Jozefzoon, die hoogzwanger is, werd ondersteund door Sharon Kips en het Chosen Gospel Choir. Een unieke en zeer muzikale avond met bekende klassiekers als “Go Tell It On The Mountains” en “Something Inside So Strong”.

De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan het behoud van de Adventskerk als monumentaal en religieus erfgoed. De stichting is begonnen met plannen maken voor de activiteiten in 2019. ‘We hebben als stichting mooie activiteiten mogen organiseren en men weet de Adventskerk hiervoor te vinden. Hieraan hebben de lokale sponsors bijgedragen, waarop we enorm trots zijn. Zonder hen is het niet mogelijk zulke mooie dingen te doen. We kijken uit naar een nieuw jaar vol bijzondere evenementen in de Adventskerk.’

Stichting Vrienden van de Adventskerk plaatst vleugel in de kerk

01/01/2020

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft een verplaatsbare Yamaha GC 1 vleugel ter beschikking gesteld in de Adventskerk. De vleugel staat prachtig voorin de kerk. Het gekleurde licht dat door de glas-en-lood ramen naar binnen schijnt, geeft de vleugel nog meer glans. 

 

De Adventskerk kan de vleugel gebruiken in de zondagse eredienst en kerkelijke activiteiten op andere dagen. Tevens is de vleugel te huur voor gebruik door derden tijdens concerten of uitvoeringen.

 

“Na een reeks succesvolle concerten in de Adventskerk, waarvoor we elke keer een vleugel moesten inhuren, werd het tijd om een eigen vleugel in de kerk te plaatsen. In het Groene Hart zijn we uniek met het hebben van een vleugel in een kerk die tezamen met het kerkgebouw gehuurd kan worden voor concerten. Naast het zeldzame Steinmeyer orgel waarop Simon Stelling vaste organist is, bieden we nu ook een vleugel aan. We hopen dat we hiermee een aanzuigende werking creëren voor koren, muzikanten en allerlei organisaties op het gebied van kunst & cultuur,” zo zegt Jan de Kruijf voorzitter van de stichting.

 

Behalve het organiseren van eigen evenementen door de stichting, probeert de stichting ook de kerk te verhuren aan bijvoorbeeld bedrijven voor een Kerstconcert voor relaties of voor lezingen en presentaties. “Met de opbrengsten van de verhuur van de kerk, het werven van zowel zakelijke als particuliere vrienden én het organiseren van evenementen kunnen wij de kerk met orgel en interieur financieel ondersteunen en onderhouden”, aldus voorzitter Jan de Kruijf.

 

Het eerstvolgende georganiseerde concert is het Black Gospelconcert op 14 december. Dan zal het Chosen Gospel Choir optreden met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips, beiden bekenden in de muziekwereld.

  

Voor meer informatie over de evenementen en de stichting in het algemeen verwijzen we naar de vernieuwde website van Stichting Vrienden van de Adventskerk. www.vriendenvandeadventskerk.info

Please reload

Stichting Vrienden van de Adventskerk

Augustijnenlaan 27

2408 DV Alphen aan den Rijn

info@vriendenvandeadventskerk.info

  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Youtube Icoon

©2018 door Stichting Vrienden van de Adventskerk

Privacy verklaring 2018