top of page

Inwijdingsconcert Steinmeyer-orgel in Adventskerk na 100 jaar herhaald

Op zondagmiddag 18 juni wordt een bijzonder orgelconcert op het Steinmeyer-orgel gespeeld in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Simon Stelling, stadsorganist en vaste organist in de Adventskerk, zal het inwijdingsconcert van het prachtige orgel uit 1923 nogmaals opvoeren.


Nadat de Adventskerk in 1916 door een grote brand werd verwoest, is de kerk herbouwd en officieel in 1922 heropend. Iets later, op woensdag 24 januari 1923, is het Steinmeyer-orgel in de kerk overgedragen door de voorzitter van het Orgelfonds-comité aan de gemeente. Dit feestelijke moment werd omlijst met een muziekprogramma op het orgel, dat bespeeld werd door Johan Wagenaar uit Den Haag.


Johan Wagenaar was een Nederlandse componist, dirigent en organist. Hij bekleedde veel belangrijke functies in het muziekleven in Utrecht en Den Haag en overleed in 1941.

In 1916 ontving Wagenaar een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht en was hij erelid van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Voor die gelegenheid componeerde hij zijn Sinfonietta voor orkest. Naar hem is de Johan Wagenaar-prijs genoemd, die eens in de 4 jaar wordt toegekend ter bekroning van een geheel oeuvre.


Honderd jaar later, op 18 juni 2023, zal Simon Stelling het concert nogmaals spelen. Ds. Leo van Rikxoort, predikant in de Adventskerk, zal zijn medewerking tijdens dit concert verlenen. Op het programma staan stukken van onder meer Mendelssohn Bartholdi, Bach, Liszt en Schumann.


De toegang is gratis. Aanvangstijd is 16:30 uur. Meer informatie en gratis toegangstickets zijn te vinden op de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk: www.vriendenvandeadventskerk.info/evenementen

Bij de uitgang is er een collecte voor de gemaakte onkosten. De rest opbrengst is voor het in stand houden van het 100-jarige kerkgebouw met dit prachtige orgel en interieur.


Voor meer informatie over dit concert en de aanmelding verwijzen we naar de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk.
Foto: Steinmeyer Orgel in de Adventskerk (eigen foto)122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page