top of page

Muziekjaar 2023 in de Adventskerk officieel van start

Met een mini privé-concert op het orgel door stadsorganist Simon Stelling en de uitreiking van het programmaboekje 2023 aan wethouders Anouk Noordermeer en Relus Breeuwsma, is het muzikale jaar in de Adventskerk officieel van start gegaan.

Stichting Vrienden van de Adventskerk presenteert een boeiend en afwisselend muziekprogramma met het jarige Steinmeyer-orgel in het middelpunt. De concerten starten vanaf april en lopen door tot en met december.

Wethouder Anouk Noordermeer: “Het is heel bijzonder dat we zo’n prachtig orgel in onze gemeente hebben. We kijken ernaar uit om een concert bij te wonen en te genieten van de prachtige klanken!”

Op zondagmiddag 16 april wordt het Steinmeyer-orgel bespeelt door Daniel Roth, alom geprezen als een van de toonaangevende Franse orgelvirtuozen en ook organist in de op een na grootste kerk in Parijs, de Saint-Sulpice. Daniel Roth is zeer vereerd om op het jarige Steinmeyer-orgel te spelen.

De officiële ingebruikname van het orgel in 1923 zal 100 jaar later nogmaals overgedaan worden. Op 18 juni brengt Simon Stelling hetzelfde muzikale programma te gehore met onder andere stukken van Bach, Liszt en Mendelssohn-Bartholdy.

Dit jaar staan er ook verschillende componisten in de spotlights. Jubilerende componisten die in meer of mindere mate hebben bijgedragen aan het orgelrepertoire. Dit concert van Simon Stelling is te bezoeken op 27 augustus.

Heel bijzonder is de gezinstheatervoorstelling “Carnaval der Dieren” op 9 september. In het muziekstuk zitten, zoals de titel al aangeeft, heel veel dieren in verstopt. Stadsorganist Simon Stelling gebruikt het Steinmeyer-orgel om de compositie muzikaal weer te geven. Hij wordt daarbij ondersteund door saxofoniste Aubrey Snell en acteurs Theo en Hester de With. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Op ludieke wijze krijgt het orgel op 1 oktober tijdelijk functie als ‘jukebox’. Iedereen kan verzoeknummers insturen via de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk. Dit mogen popnummers zijn, klassieke stukken en meer.

“Zo kunnen we goed horen wat het orgel allemaal kan,” zegt Simon Stelling.

In de feestmaand december sluiten we voor de vijfde keer het jaar af met een Gospel & Soul Night. Elijah Gospel & Soul Choir treedt samen met een bekende artiest op.


“Andere activiteiten, zoals de Alphense Orgelzomer, vullen de rest van het jaar in. Met dit programma hopen we ook dit jaar weer vele bezoekers te trekken en succesvol te zijn met het ophalen van opbrengsten uit alle activiteiten. Deze gelden hebben we hard nodig om de Adventskerk met orgel en interieur financieel te ondersteunen en onderhouden. De stichting zet zich daar geheel belangeloos voor in,” aldus de stichting.

Het volledige muziekprogramma staat op de website van de stichting. Hier kunnen ook toegangstickets voor de genoemde concerten gereserveerd worden.
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page