top of page

Speciaal orgelconcert jubilerende componisten in Adventskerk

Alphen aan den Rijn 7 augustus 2023Stichting Vrienden van de Adventskerk organiseert op zondagmiddag 27 augustus een uniek orgelconcert. Een aantal bekende componisten jubileert dit jaar en wordt feestelijk herdacht. Stadsorganist Simon Stelling heeft drie beroemde componisten geselecteerd die in de spotlights worden gezet. Hij speelt dit concert op het prachtige Steinmeyer-orgel in de Adventskerk. Saillant detail is dat dit orgel óók dit jaar jubileert. Het orgel viert dit jaar haar 100ste verjaardag.


Zo worden er drie orgelwerken van Nicolas Jacques Lemmens (1823-1881) gespeeld, die stuk voor stuk goed in het gehoor liggen en waarvan de "Fanfare" het meest bekend is geworden. Deze Belgische componist heeft de basis gelegd voor wat later de Frans-romantische orgelschool is gaan heten.


Joseph Jongen (1873-1953) is de tweede jubilerende componist. Zijn orgelwerken zijn duidelijk geïnspireerd door de werken van César Franck, wiens volledige orgeloeuvre vorig jaar door Simon Stelling is uitgevoerd.


“Duidelijk is deze invloed hoorbaar in de twee stukken uit 1911 die ik tijdens dit concert speel: Prière met o.a. de in die tijd geliefde registercombinatie Gamba en Vox Celeste en het korte Choral,” zegt Simon.

Max Reger (1873-1916) maakt het lijstje componisten compleet. Als katholiek van huis uit, legde Reger bijzondere belangstelling aan de dag voor het protestantse koraal, dit in navolging van zijn grote voorbeeld J.S. Bach. Hij componeerde naast een groot aantal korte koraalvoorspelen, zoals te horen tijdens dit concert uit opus 67, ook zeer grote koraalfantasieën waarvan Simon één van de mooiste zal uitvoeren, nl. "Wachet auf, ruft uns die Stimme".


Het concert start om 16.30 uur en duurt een uur. Toegang is geheel gratis; er wordt een collecte gehouden voor de gemaakt onkosten. Gratis toegangstickets zijn te verkrijgen via de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk. Klik hierFoto: 100-jarige Steinmeyer-orgel in de Adventskerk (eigen foto Stichting Vrienden van de Adventskerk)

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page