zo 22 mei | Adventskerk

Zondagmiddag Orgel & Zangconcert 100 jaar César Franck (6e concert)

100 jaar Adventskerk en het 200-ste geboortejaar van César Franck (1822-1890). Dit is een mooie aanleiding voor stadsorganist Simon Stelling om alle grote orgelwerken van deze beroemde Franse componist in een concertreeks uit te voeren op het gerestaureerde Steinmeyer-orgel van de Adventskerk.
Zondagmiddag Orgel & Zangconcert 100 jaar César Franck (6e concert)

Tijd en locatie

22 mei 2022 16:30 – 17:30
Adventskerk, Julianastraat 69, 2405 CG Alphen aan den Rijn, Nederland

Over het evenement

In een reeks van zeven concerten zal het publiek kunnen genieten van prachtige muziek uit de Franse romantiek. Elk concert zal worden ingeleid door Leo van Rikxoort, zodat ook degenen die wellicht wat minder vertrouwd zijn met deze muziek volop in de gelegenheid zullen zijn om op een toegankelijke manier met deze muziek kennis te maken.

Binnen deze cyclus zullen bovendien nog twee concerten worden gegeven door twee vooraanstaande Alphense artiesten: fluitiste Sannie de Jongh en alt Martine Straesser. Door Simon Stelling aan de vleugel begeleid zullen zij werken vertolken van componisten die op enigerlei wijze door Franck zijn beïnvloed of bij hem hebben gestudeerd. Het concert met Sannie heeft inmiddels al plaatsgevonden dit jaar.

De muziek van Franck was in zijn tijd vernieuwend. Dit omdat hij gebruik maakte van het cyclisch principe, waarbij thema's in allerlei gestaltes in de diverse onderdelen van een compositie terugkeren. En van de zo genoemde kiemceltechniek, waarbij korte muzikale motieven steeds anders worden uitgewerkt. Daarnaast is met name in de latere werken, met name  de Trois Chorals duidelijk de drang naar harmonische expansie te horen; daarin is onmiskenbaar de invloed van Richard Wagner aanwezig. Deze wijze van componeren geeft - samen met de specifieke klanken van het romantisch-symfonische orgel - de muziek van Franck een unieke en herkenbare plaats in de westerse cultuur. Enerzijds mysterieus, herinneringen oproepend aan de oude Rooms-Katholieke liturgie, anderzijds extatisch en extrovert. Kortom een muzikale beleving die geen luisteraar onberoerd laat.

Na dit concert volgt nog een laatste César Franck concert uit de reeks op:

• 19 juni  orgelconcert, Simon Stelling

Let op: voor dit programma heb je een coronatoegangsbewijs nodig via de CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs is beschikbaar als je gevaccineerd bent, of recent negatief getest bent, of hersteld bent van corona.

Aantal
Totaal